tiistai 26. tammikuuta 2016

9 palaa päivässä - totuus ravitsemusuosituksista


Katselin viime viikon keksiviikkona Ylellä esitettyä A-studion jaksoa, jossa Safkatutka-sivuston Anni ”no sit mä oon opiskellu ihan itse” Sirviö ja elintarviketeollisuuden kätyriksi leimattu ravitsemustieteen professori Mikael Fogelhom keskustelivat tämänhetkisten ravitsemussuositusten paikkansapitävyydestä. Keskustelu oli asiallista ja maltillista. Viihteellistä riitelyä ja raivoamista kaipaavien mielestä siis liian laimeaa. Jos alkoi kiinnostaa, jakson voi edelleen käydä katsomassa YleAreenasta.

Olen avoimesti ilmoittanut puoltavani tämänhetkisiä suomalaisia ravitsemussuosituksia, mutta meinasin (jälleen kerran) hermostua aiheesta leipä. A-studion ravitsemuskeskustelun introssa summatiin sitä, mitä tämänhetkiset ravitsemussuositukset sitten oikein suosittelevatkaan. Puhuttiin kasviksista, kalasta, punaisesta lihasta, maitotuotteista ja margariinista. Niistä ei nyt sen enempää. Tällä kertaa haluan avautua ainoastaa aiheesta vilja. Viljatuotteiden kohdalla A-studion introssa kerrottiin, kuinka ” joka päivä pitäisi muistaa laittaa suuhunsa myös perunaa ja viljatuotteita, joista vähintään puolet täysjyväviljaa”. Kuulostaa vielä ihan maltilliselta, mutta kun ruutuun lätkäistiin oheinen kuva…

Kuvakaappaus keskiviikkona 20.1.2016 Ylellä esitetystä
A-studion ravitsemusuosituksia käsittelevästä jaksosta.

Väkisinkin katsojalle jää mielikuva, kuinka ravitsemussuositukset kehottavat ahmimaan aivan järjettömiltä vaikuttavia määriä leipää päivässä. Vaikka liikkuvaa sorttia olenkin ja jaksamisen kannalta riittävä hiilarimäärän vahtaaminen kuuluu usein päivittäisiin rutiineihin, koen minäkin, että 6 palaa leipää päivässä on aivan järjettömän paljon. Haluaisin myös tavata sen miehen joka monipuolista ruokavaliota noudattaessaan lappaa suuhunsa 9 ruispalaa päivässä.

"Haluaisin myös tavata sen miehen, joka monipuolista ruokavaliota noudattaessaan lappaa suuhunsa 9 ruispalaa päivässä."

Jo syksyllä meinasin hengittää ruisjauhoja nenääni, kun Personal Trainer Tomi Kokko vauhkosi nykyisistä suosituksista omassa blogissaan. Kokko totesi esimerkillisesti kuinka ”Virallisten suositusten mukaan leipää tulisi popsia noin 9 palaa päivässä (miehet).” Kokko puhui myös paljon muutakin soopaa, mutta jätetään nyt jotakin myös seuraavaa blogitekstiä varten. 

Kokon kirjoituksen luettuani pieni ravitsemusnatsi sisälläni kihisi raivosta. Annoin asian kuitenkin olla. A-studion nähtyäni aloin pohtimaan, miksi ihmeessä tiedotusvälineet lätkivät ruutuun ruisleipäpaloja minkä kerkeävät? Puhutaan viljatuotteista ja täysjyväviljasta, mutta tavalliselle Keijo Kuluttajalle mieleen jää ainoastaan kuvassa paistatteleva visuaalinen leipäläjä. Mihin jäivät puuro, pasta ja riisi tai joillekin ehkä eksoottisemmat ohra, kvinoa, hirssi ja tattari.

"Tavalliselle Keijo Kuluttajalle mieleen jää ainoastaan visuaalinen leipäläjä."

Seuraava lainaus on suoraan viimeisimmistä suomalaisista ravitsemussuosituksista. ”Viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa. Annos tarkoittaa 1 dl:aa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa TAI -riisiä TAI muuta täysjyvälisäkettä TAI yhtä leipäviipaletta. Lautasellinen puuroa vastaa kahta annosta.”

Muistan kuitenkin hämärästi peruskouluaikoina nähneen koulumme seinällä julisteen, jossa taidettiin ihan oikeasti neuvoa syömään leipää 6-9 viipaletta päivässä. Toivottavasti en lähde haukkumaan väärää puuta, mutta julisteen takana saattoi olla taho nimeltään Leipätiedotus ry.

Mikä on tämä mystinen leipätiedotus? Suoraan heidän sivuiltaan siteeraten, leipätiedotus on ”leipomoteollisuuden yhteinen tiedotusyksikkö, jonka tarkoitus on vahvistaa leivän ja leipomotuotteiden myönteistä mielikuvaa viestinnällisin keinoin hyvän ravitsemuksen edistämiseksi”. Samaan pötköön mainitaan myös, kuinka toiminnan perustana käytetään ravitsemussuosituksia. Haluaisin myös alleviivata vielä, ettei leipätiedotuksella ole mitään tekemistä suomalaisten ravitsemussuositusten laatimisen kanssa. Leipätiedotuksen voi tietyllä tapaa ajatella olevan suomalaisen leipomoteollisuuden äänitorvi ja mainoskanava. 

"Haluaisin myös alleviivata vielä, ettei leipätiedotuksella ole mitään tekemistä suomalaisten ravitsemussuositusten laatimisen kanssa."

Vaikka muistelemani juliste olisikin ollut leipätiedotuksen tekosia, entäs sitten? Jos he haluavat edistää leivän myyntiä hyödyntäen ravitsemussuosituksia, antaa mennä vaan. Löysin kuitenkin Usein kysyttyä -osiosta, kuinka heidän virallinen vastauksensa kysymykseen ”Montako leipäpalaa päivässä olisi hyvä syödä?” on suora lainaus tämänhetkisistä ravitsemussuosituksista. Viestintämateriaaleja kaivellessa mistään ei myöskään enää löydy kuutta tai yhdeksää leipäpalaa tuputtavia iskulauseita.

Ruisleivällä viestiminen saattaa olla kulttuuriperintöä niiltä ajoita, kun pasta ja riisi vasta tekivät tuloaan. Suomalainen mies kävi ruisleivällä. Ei pelätty gluteenia, eikä hätkähdetty siitä jos leipää syötyään pääsi pieru tai pari. Jos leipä ei sinulle sovi, älä sitä syö. Kukaan ei pakota. Jos kärsit keliakiasta, luonnollisesti joudut jättämään gluteenin pois ruokavaliostasi. Olisiko kuitenkin aika siirtyä nykyaikaan ja herätellä myös media viestimään ravitsemussuosituksista sellaisina, kuin ne todellisuudessa ovat.

"Suomalainen mies kävi ruisleivällä. Ei pelätty gluteenia, eikä hätkähdetty siitä, jos leipää syötyään pääsi pieru tai pari."

Soin tänään aamulla lautasellisen kaurapuuroa, lounaalla tonnikalasalaatin ja kokonaisen sämpylän. Välipalaksi nappasin itsetekemäni smoothien jonka seassa uiskenteli vehnäleseitä. Päivällisen virkaa suoritti pastalla kyllästetty kanasalaatti ja iltapalaksi ajattelin nakerrella muutaman riisikakun. Hupsista. Noudatin juuri vahingossa ravitsemussuosituksia ja ylitin heittämällä maagisen kuuden vilja-annoksen rajapyykin.

Suomalaiset suositukset eivät käske, ne suosittelevat. 

Valitse viljatuotteita monipuolisesti ja omaa kehoa kuunnellen. 

Jos leipä ei sovi, kukaan ei sinua sitä pakota syömään.

Yhdessä pullossa uutta Jaffaa on sama
määrä C-vitamiina kuin 40 palassa ruisleipää.

Loppukevennyksenä vielä Hartwallin mainospläjäys. 

Miksi syödä ruisleipää, kun on uusi jaffa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti